Χάνεις την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, ουρλιάζεις στα παιδιά σου; Διάβασε το

0
916

“Το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με τη μαμά μου είναι… ότι είναι πάντα δίπλα μου, ακόμη και όταν βρίσκω το μπελά μου”. Αυτή είναι μια δήλωση που όλες οι μαμάδες θα θέλαμε να κάνουν τα παιδιά μας για εμάς. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν είναι πάντα έτσι. Γιατί κάποια στιγμή, ίσως τις περισσότερες στιγμές, φωνάζουμε στα παιδιά μας άνευ λόγου και αιτίας ή για την ακρίβεια για μικροπράγματα!

Για σκεφτείτε λίγο γιατί φωνάζετε στα μικρά σας; Συνήθως για μικρά καθημερινά γίνεται μια μεγάλη έκρηξη σαν να σκάει μπαλόνι. Μπορεί να ήταν γιατί έριξε το κουτί με τα δημητριακά στην προσπάθεια να εξυπηρετηθεί μόνο του, γιατί δεν πέφτει για ύπνο στην ώρα του, γιατί δεν φοβάται να κοιμηθεί μόνο του, γιατί θέλει ένα ακόμη παραμύθι ή παιχνίδι όταν εσύ θέλεις την ησυχία σου, για το ποιός θα πάρει τη μεγαλύτερη μπάλα παγωτό και ο κατάλογος ατελείωτος… Και εμείς χάνουμε την ψυχραιμία μας, χάνουμε τον έλεγχο!

Μέχρι που έρχεται αυτή η στιγμή και συνειδητοποιείς το λάθος σου… την ώρα που φωνάζεις, ουρλιάζεις για την ακρίβεια στο παιδί σου, επειδή έριξε στο πάτωμα κατά λάθος τα δημητριακά αρχίζει να κλαίει πριν ακόμη ανοίξεις το στόμα σου. Ξαφνικά βλέπεις το φόβο στα μάτια του και σου χτυπάει το καμπανάκι… σε φοβάται! Είσαι η μάνα τύρρανος. Και θέλεις να αλλάξεις. Πρέπει να αλλάξεις γιατί δεν ήθελες να μεγαλώσεις φοβισμένα παιδιά. Και φυσικά αναθεωρείς.Αρχίζεις, λοιπόν, να αντιμετωπίζεις διαφορετικά τα μικρά, καθημερινά ατυχήματα. Παίρνεις βαθιές αναπνοές και αλλάζεις στάση: “Δεν πειράζει έγινε κατά λάθος… θα σε βοηθήσω να μαζέψουμε”, δίνεις στο παιδί σου τη σκούπα για να τα μαζέψει, το χαρτί για να καθαρίσει, εξηγείς ότι η μαμά θέλει να ξεκουραστεί λίγο και δεν μπορεί να διαβάσει πέμπτη φορά το παραμύθι… Αντί να γουρλώσεις τα μάτια και να βάλεις τις φωνές εξηγείς ότι πρέπει να προσέχουμε με το ποτήρι γιατί σπάει και μπορεί να χτυπήσουμε!

Τότε τα παιδιά μας θα πουν η μαμά μου είναι πάντα εκεί για μένα!

4moms.gr