Δουλειές του σπιτιού: Σε τι μπορεί να βοηθήσει το παιδί ανάλογα με την ηλικία του

0
991

Παιδιά και δουλειές του σπιτιού. Δύο έννοιες αρκετά… απομακρυσμένες μεταξύ τους για ευνοήτους λόγους, που όμως μάλλον θα έπρεπε να αρχίσουν να έρχονται πιο κοντά! Φυσικά, και αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τα “σπρώξεις” προς την ηλεκτρική σκούπα και τη σφουγγαρίστρα, ωστόσο οφείλεις να τους δημιουργήσεις ένα πλαίσιο κινήσεων στην καθημερινότητά τους που να αποτελείται από συγκεκριμένες μικροδουλειές -ή αγγαρείες όπως θα τις ονομάσουν εκείνα-, τις οποίες και θα διανθίζεις όσο μεγαλώνουν, προσθέτοντας περισσότερες υποχρεώσεις, ανάλογα με την ηλικία τους! Και αυτό διότι τα αποτελέσματα ποικίλων ερευνών συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως η ενασχόληση των παιδιών με τις δουλειές του σπιτιού και η ανάληψη τέτοιου είδους ευθυνών είναι ιδιαιτέρως εποικοδομητικές τόσο για την ανάπτυξη των συμπεριφορικών και κοινωνικών ικανοτήτων τους, όσο και σε γνωστικό και ακαδημαϊκό επίπεδο!

Τουλάχιστον έξι πρόσφατες μελέτες διενεργήθηκαν ερευνώντας αυτό το πεδίο, βγάζοντας το ίδιο συμπέρασμα! Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και τη μακροχρόνια έρευνά του που επικεντρώθηκε σε δείγμα 84 παιδιών, εκείνα που ασχολήθηκαν από μικρή ηλικία με τις μικροδουλειές του σπιτιού εξελίχθηκαν σε πιο επιτυχημένα ακαδημαϊκά μέλη, αλλά και εργασιακά πρόσωπα -τουλάχιστον κατά τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους. Επιπλέον, ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας στη Μινεσότα ήταν πως τα μικρά που απασχολούνται στο σπίτι καταφέρνουν να συνάψουν και πιο στενούς και ισορροπημένους δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους, χάρη στην αίσθηση προσφοράς, στήριξης και ομαδικότητας που απέκτησαν μέσα από τη διαδικασία.

Μία, όμως, ακόμη έρευνα εκείνη του Πανεπιστημίου Harvard και οι αναλύσεις σε 456 συμμετέχοντες, απέδειξαν πως η ικανότητα και η προθυμία ενασχόλησης των παιδιών με μικροδουλειές σε μικρή ηλικία είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη ψυχική υγεία στα ενήλικα χρόνια τους. Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ κατέληξε πως οι δουλειές στην παιδική ηλικία δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να χειρίζεται σωστά το χρόνο του, μια αξία απαραίτητη καθώς μεγαλώνουν και εισέρχονται στον κόσμο των ενηλίκων. Τέλος, το Πανεπιστήμιο Duke της έδειξε πως η συμμετοχή των παιδιών στις δουλειές του σπιτιού τα διδάσκει αυτοέλεγχο και πειθαρχεία, γεγονός που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να αποδώσει και σε οικονομικό επίπεδο, κάνοντάς τα πιο υπεύθυνους και συγκροτημένους ενήλικες.

Με βάση, λοιπόν, τις παραπάνω εκτιμήσεις του επιστημονικού κόσμου, κάθε παιδί είναι καλό να μάθει από μικρή ηλικία να συμμετέχει στις δουλειές του σπιτιού και να αναλαμβάνει ορισμένες υποχρεώσεις! Και για να μην αναρωτιέσαι πότε είναι σωστό να ξεκινήσουν και ποιες θα πρέπει να είναι οι αρμοδιότητές τους, παρακάτω θα βρεις ένα μικρό οδηγό για όσα μπορούν να κάνουν, ανάλογα με την ηλικία τους! Πάντοτε με τη δική σου επίβλεψη και βοήθεια και φυσικά χωρίς να αναλαμβάνουν κάτι που τους προκαλεί κόπωση ή στρες!

 

⇒ Από δύο έως τριών ετών:

◊ Να μαζέψουν τα παιχνίδια τους

◊ Να βάλουν τα άπλυτα ρούχα τους στον κάδο

◊ Να βοηθήσουν να βάλετε φαγητό στο μπολ του κατοικίδιου

◊ Να σκουπίσουν κάτι που έχυσαν (με τη βοήθειά σου)

◊ Να βοηθήσουν στο στρώσιμο του κρεβατιού τους (να τραβήξουν το πάπλωμα)

 

⇒ Από τεσσάρων έως πέντε ετών:

◊ Να ξεχωρίσουν τα σκούρα από τα λευκά άπλυτα ρούχα τους

◊ Να ξεσκονίσουν μια επιφάνεια

◊ Να ποτίσουν τα φυτά

◊ Να σκουπίσουν με ξερή σκούπα

◊ Να στρώσουν και να μαζέψουν το τραπέζι φαγητού

 

⇒ Από έξι έως επτά ετών:

◊ Να στρώσουν το κρεβάτι τους

◊ Να πακετάρουν το φαγητό για το σχολείο

◊ Να διπλώσουν τα πλυμένα ρούχα

◊ Να σκουπίσουν με την ηλεκτρική σκούπα

◊ Να αδειάσουν το πλυντήριο πιάτων (με τη βοήθειά σου)

 

⇒ Από οκτώ έως εννέα ετών:

◊ Να βάλουν τα άπλυτα πιάτα στο πλυντήριο

◊ Να καθαρίσουν το μπαλκόνι/κήπο από τα ξερά φύλλα που έπεσαν

◊ Να βάλουν τα σιδερωμένα ρούχα στην ντουλάπα

◊ Να βάλουν τα ψώνια του super market στη θέση τους

◊ Να πετάξουν τα σκουπίδια

 

⇒ Από 10 έως 12 ετών:

◊ Να σφουγγαρίσουν

◊ Να φτιάξουν ένα απλό γεύμα (με επίβλεψη)

◊ Να ξεστρώσουν τα άπλυτα σεντόνια και να βάλουν καθαρά

◊ Να πλύνουν και να καθαρίσουν το αυτοκίνητο

 

⇒ Από 13 ετών και άνω:

◊ Να βάλουν το πλυντήριο ρούχων

◊ Να φτιάξουν μόνα τους ένα γεύμα

◊ Να σιδερώνουν ρούχα

◊ Να καθαρίσουν τα τζάμια

◊ Να βάλουν πλυντήριο πιάτων

 

Πηγή: Tlife.gr