Εργαζόμενη μητέρα: η διαχείριση της ενοχής

0
1086

Κάθε εργαζόμενη μητέρα έχει ενοχές. Η ενοχή δεν αποτελεί «προνόμιο» μόνο για την μητέρα που αφήνει το μωρό της για να επιστρέψει στην εργασία της. Η ενοχή είναι κάτι που βασανίζει κάθε εργαζόμενη μητέρα. Δεν περνά με τα χρόνια, δεν καλυτερεύει με το μεγάλωμα των παιδιών. Μια εργαζόμενη μητέρα μπορεί να νιώσει ενοχή ακόμη και γιατί ξέχασε να βάλει κάτι στην σχολική τσάντα του παιδιού της. Βεβαίως, και μια μη εργαζόμενη μητέρα θα μπορούσε να το ξεχάσει. Το ζήτημα είναι ότι η εργαζόμενη μητέρα θα το αποδώσει στην εργασία της και θα νιώσει ενοχές για αυτό…

Η εργαζόμενη μητέρα που διαχειρίζεται την ενοχή της, γίνεται πιο καλά λειτουργική για την οικογένειά της. Είναι πιο ήρεμη και με πιο καθαρή κρίση. Λειτουργεί πιο λογικά, δεν βασανίζεται και δεν πέφτει στην παγίδα λάθος επιλογών. Ας δούμε με ποιον τρόπο μπορεί μια εργαζόμενη μητέρα να διαχειριστεί τις ενοχές της.

-Βγείτε από το σύστημα των άλλων.

Σκεφθείτε για λίγο πόσες μητέρες γνωρίζετε στη ζωή σας. Για να το κάνουμε πιο εύκολο… Γνωρίζετε τη δική σας μητέρα, τη γιαγιά σας που και εκείνη είναι μια μητρική φιγούρα, τη θεία σας, τις ξαδέλφες σας, τις φίλες σας. Έχετε από παιδί γνωρίσει έναν ευρύ κύκλο μαμάδων. Φιγούρες διαφορετικές σε έναν ίδιο ρόλο. Κάπως έτσι, έχετε γνωρίσει το σύστημα της κάθε μητέρας. Έχετε μια ιδέα για τους κανόνες και τα χαρακτηριστικά αυτών των γυναικών. Έχει έρθει η ώρα να βγείτε από το σύστημα των άλλων και να στήσετε το δικό σας σύστημα κανόνων. Τώρα, είστε εσείς η μητέρα και πρέπει εσείς να θέσετε όρια, κανόνες και να το κάνετε με τον δικό σας τρόπο. Αν έχετε στο μυαλό σας όλα όσα έκανε η μητέρα σας για εσάς ή η θεία σας για τα παιδιά της και αν αυτά είναι πράγματα που εσείς δεν μπορείτε ή δεν προλαβαίνετε να κάνετε για τα δικά σας παιδιά, δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές και τύψεις. Φτιάξτε το δικό σας σύστημα κανόνων και «λειτουργίας». Σύστημα φτιαγμένο πάνω στα χαρακτηριστικά της δικής σας οικογένειας και των δικών σας ορίων.

-Όχι άλλο αυτομαστίγωμα

Προσπαθήστε όσο γίνεται να μην αυτόμαστιγώνεστε για όλα εκείνα που πιθανόν γίνονται λάθος. Είναι προτιμότερο να φιλτράρετε τα πράγματα. Έστω ότι ξεχνάτε να πάτε το παιδί σας σε μια έξτρα -εκτός προγράμματος- προπόνηση που ξαφνικά προγραμματίστηκε στην ομάδα ποδοσφαίρου. Το παιδί σας έχει νεύρα και ξεσπά σε εσάς για αυτό. Μπορεί ακόμα και να σας πει ότι είστε κακή μητέρα. Ομοίως και εσείς το παίρνετε προσωπικά και αρχίζετε να αυτομαστιγώνεστε. Σκεφθείτε πρώτα τη μεγάλη εικόνα. Μια χαμένη προπόνηση θα κάνει το παιδί σας χειρότερο στο ποδόσφαιρο; Ακόμη, πόσο δυστυχισμένο πρόκειται να είναι το παιδί σας σε όλη του τη ζωή επειδή έχασε αυτή την προπόνηση; Ψυχραιμία χρειάζεται και σωστή κρίση…

-Οργανωθείτε

Οι ευθύνες που έχετε ως εργαζόμενη και μητέρα είναι πραγματικά πολλές. Πρέπει να φροντίσετε τα παιδιά σας, τον σύντροφό σας, τον γάμο σας, τον εαυτό σας, το σπίτι σας και φυσικά την καριέρα σας. Είστε υπερβολικά απασχολημένη για να έχετε τον έλεγχο σε ό,τι σας αφορά χωρίς μια υποτυπώδη οργάνωση. Γι’ αυτό βρείτε τι σας διευκολύνει προκειμένου να οργανωθείτε και κάντε το τον καλύτερό σας φίλο. Μπορεί να είναι η υπενθύμιση στο κινητό ή μπορεί να είναι οι γραπτές σημειώσεις στο ημερολόγιό σας. Υπάρχουν και πολλές εφαρμογές που μπορούν να σας θυμίζουν υποχρεώσεις και να σας κάνουν τη ζωή πραγματικά πιο εύκολη.

-Μάθετε να αναπνέετε βαθιά

Η ενοχή της εργαζόμενης μητέρας μπορεί να γίνει εξαιρετικά βασανιστική. Δεν είναι λίγες οι εργαζόμενες μητέρες που σωματοποιούν το άγχος και την ενοχή με αποτέλεσμα να νιώθουν διάχυτους σωματικούς πόνους. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό και ο μόνος τρόπος είναι να μάθετε την αξία της χαλάρωσης. Να μάθετε να ανασαίνετε βαθιά και να ηρεμείτε, να καθησυχάζετε τον εαυτό σας.

Βρείτε ένα ήσυχο σημείο στο σπίτι και κάντε το καταφύγιό σας. Αν αυτό είναι αδύνατον, τότε χρησιμοποιήστε για 10 λεπτά ακόμη και το μπάνιο. Ανοίξτε το παράθυρο και πάρτε βαθιές ανάσες. Χαλαρώστε και επαναλάβετε με βαθιές ανάσες μέχρι να νιώσετε πως κάτι άλλαξε…

mommy.gr