Η ιστορία για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και γιατί προσφέρουμε λουλούδια

0
1088

Η ιστορία για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τοποθετείται κάπου τον 3ο αιώνα στη Ρώμη. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο αυτοκράτορας Κλαύδιος ο Β’ αποφάσισε ότι οι ανύπανδροι άνδρες γίνονταν καλύτεροι στρατιώτες και κάπως έτσι απαγόρευσε δια νόμου τον γάμο των νεαρών ανδρών. Ένας νεαρός ιερέας όμως, ονομαζόμενος Βαλεντίνος, εξοργίστηκε πραγματικά με αυτή την αδικία και αψήφησε τον Κλαύδιοσυνεχίζοντας να τελεί γάμους για λογαριασμό νεαρών ανδρών μυστικά. Ο Κλαύδιος κάποτε ανακάλυψε την παράνομη δράση του Βαλεντίνου και τον καταδίκασε σε θάνατο…

Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του ο Βαλεντίνος ερωτεύθηκε την κόρη του ανθρώπου που τον φύλαγε και η οποία τον επισκεπτόταν στη φυλακή. Πριν τον θανατώσουν, ο Βαλεντίνος έγραψε ένα γράμμα στην αγαπημένη του υπογράφοντάς το «Ο Βαλεντίνος σου» -έκφραση που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα-. Ο Βαλεντίνος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου το 270 μ.Χ.. Το 496 μ.Χ. ο Πάπας Γελάσιος όρισε ως ημέρα τιμής του Αγίου Βαλεντίνου την 14η Φεβρουαρίου ο οποίος εκείνη την εποχή είχε αναγνωριστεί και ως Άγιος. Για χιλιάδες χρόνια από τότε ο κόσμος γιορτάζει τη γιορτή της αγάπης με έμφαση στον έρωτα. Για ποιον λόγο συνηθίζεται να προσφέρουμε λουλούδια στην γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου; Γιατί τα λουλούδια συμβολίζουν τη γονιμότητα, την αγάπη, τον γάμο και τον ρομαντισμό. Μάλιστα, για πολλά πολλά χρόνια, στις 14 Φεβρουαρίου γίνονταν διάφορα φεστιβάλ λουλουδιών προς τιμήν της αγάπης.

Η ιστορία της προσφοράς λουλουδιών στα αγαπημένα μας πρόσωπα την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου προκύπτει από το παλιομοδίτικο έθιμο της αποστολής λουλουδιών σε μορφή ανθοδέσμης για να περάσουμε μηνύματα που δεν θέλουμε να εκφράσουμε με λέξεις. Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε κάπου μέσα στον 18ο αιώνα από τον Κάρολο Β της Σουηδίας. Κάθε λουλούδι είχε μια ιδιαίτερη σημασία που συνδέεται με αυτό καθιστώντας δυνατή μια ολόκληρη συζήτηση με τη χρήση λουλουδιών. Σήμερα, έχουμε μείνει στο να στέλνουμε λουλούδια σε ειδικές περιπτώσεις αγάπης και θαυμασμού.

Ο πρωταγωνιστής στις ανθοδέσμες που στέλνονται την ημέρα της γιορτής των ερωτευμένων είναι το τριαντάφυλλο. Σύμβολο του έρωτα και της αγάπης. Σε χρώμα κόκκινο συμβολίζει το πάθος. Τα λουλούδια όμως που συμβολίζουν τον έρωτα και όλα αυτά τα συναισθήματα γύρω από αυτόν όπως είναι ο ενθουσιασμός ή η αφοσίωση, είναι περισσότερα.

Κάπως έτσι, μπορείτε εναλλακτικά να προτιμήσετε ορχιδέες που συμβολίζουν την πολυτέλεια και την ομορφιά. Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο, τότε η ορχιδέα είναι πραγματικά το κατάλληλο λουλούδι.

Μπορείτε ακόμη, να φτιάξετε ένα ωραίο μπουκέτο από τουλίπες. Οι τουλίπες συμβολίζουν την απελπιστική αγάπη ακόμα κι αν είναι κίτρινες.

Και φυσικά μην γυρίσετε την πλάτη στις ορτανσίες. Σύμβολο ευγνωμοσύνης για την κατανόηση και την αφοσίωση των συντρόφων μας. Το πιο σωστό λουλούδι για να πείτε στο άλλο σας μισό «ευχαριστώ».

Τα λευκά κρίνα είναι η πιο σοβαρή έκφραση ότι με τον άνθρωπό σας θέλετε να περάσετε το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ενώ η παιχνιδιάρικη βιολέτα συμβολίζει τη γονιμότητα και την αγάπη.

Πηγή: Louloudia.gr