Η λαγάνα είναι σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας. Είναι μάλιστα ένα ψωμί που ταιριάζει το ίδιο καλά και με τις αλμυρές γεύσεις των σαρακοστιανών εδεσμάτων αλλά και με τη γλυκιά γεύση του χαλβά. Λεπτή και τραγανή η λαγάνα είναι το ψωμί εκείνο που δεν θα θέλαμε να έχουμε πιο συχνά στο τραπέζι μας, ακριβώς για να το αναζητάμε κάθε Καθαρά Δευτέρα.
Στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, συνηθίζεται να βάζουν ταχίνι στο ζυμάρι της λαγάνας και μαύρο σουσάμι από πάνω. Ας δούμε πόσο εύκολα –πραγματικά εύκολα- φτιάχνεται.
Υλικά για 2 λαγάνες μετρίου μεγέθους
2 κούπες νερό χλιαρό
2 κουταλιές ταχίνι
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι αλάτι
Περίπου 4 κούπες αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις (ίσως και λίγο παραπάνω)
½ κούπα σουσάμι λευκό
¼ της κούπας μαύρο σουσάμι
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Μεγάλη προσοχή γιατί αν το νερό καίει, δεν θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα από τη μαγιά. Προσθέτουμε μια κουταλιά από το αλεύρι και τα ανακατεύουμε. Τα αφήνουμε για λίγο σκεπασμένα να ηρεμήσουν και να αφρίσουν. Μετά από λίγο προσθέτουμε το αλάτι, το μέλι, το ταχίνι, το ελαιόλαδο και σιγά σιγά προσθέτουμε ζυμώνοντας το αλεύρι.
Όταν το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να φουσκώσει σκεπασμένο. Ύστερα το χωρίζουμε στα δύο, πλάθουμε τις λαγάνες και τις τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε αντικολλητικό χαρτί. Την τρυπάμε με μια χοντρή βελόνα σε όλη την επιφάνεια, ραντίζουμε με λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με τα σουσάμια και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.