Μητρικό burnout: Μήπως η κούραση σας έχει φέρει στα όρια της κατάρρευσης;

0
907

Μήπως οι ευθύνες και η κούραση της μητρότητας, σας έχουν φέρει στα όρια της κατάρρευσης; Αναγνωρίστε τα συμπτώματα και καταπολεμήστε τα!

Νιώθετε ότι παρόλο που λατρεύετε τα παιδιά σας αισθάνεστε δυστυχής; Κι ότι είστε τόσο κουρασμένη που δεν μπορείτε να ευχαριστηθείτε αυτές τις μικρές αλλά πολύ διασκεδαστικές -υπό άλλες συνθήκες- στιγμές που περνάτε μαζί τους; Ότι όλα τα οικογενειακά βάρη πέφτουν πάνω σας, και δεν είστε σίγουρη εάν μπορείτε να τα «σηκώσετε»; Ή ότι θα έπρεπε να είστε τρισευτυχισμένη που ευλογηθήκατε με μια τέτοια οικογένεια, αλλά δεν νιώθετε έτσι -γεγονός που επιπλέον σας γεμίζει με τύψεις; Μάλλον, έχετε πάθει αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν «μητρικό burnout».

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πίσω από μια γυναίκα που -αν και είναι ευτυχισμένη που έχει κάνει οικογένεια- νιώθει συνέχεια πιεσμένη, θλιμμένη και αδικημένη, κρύβεται μια «αόρατη» γυναίκα που ψάχνει συνεχώς αποδοχή και αναγνώριση. Η αληθινή super woman δεν είναι εκείνη που τα καταφέρνει στα πάντα. Είναι εκείνη που αναγνωρίζει τα όριά της, δεν ξεχνάει ποτέ να απολαμβάνει και δεν επηρεάζεται από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα. Κάθε γυναίκα που σέβεται την οικογένειά της, αλλά πάνω απ’ όλα τον εαυτό της, οφείλει να μάθει να διαχειρίζεται τις κρίσεις.

Πώς να αναγνωρίσω το burnout 


Αισθάνεστε θλίψη, χωρίς εμφανή λόγο.

Δεν έχετε την απαιτούμενη ενέργεια και διάθεση να κάνετε το παραμικρό.

Δε μπορείτε πλέον να ευχαριστηθείτε με πράγματα που παλαιότερα σας ήταν πολύ ευχάριστα.

Δεν έχετε διάθεση να βρεθείτε με φίλους.

Έχετε καθημερινά έντονα συναισθήματα άγχους και θυμού.

Είστε πάντα ευερέθιστη, ιδιαίτερα με την οικογένειά σας.

Αδυνατείτε να συγκεντρωθείτε.

Έχετε συνεχώς έντονα συναισθήματα ενοχής.

Νιώθετε αόριστους πόνους και ενοχλήσεις.

Αδιαφορείτε για το τι θα συμβεί στο μέλλον.

Δωρεάν μεταφορικά με τη χρήση του κωδικού “easter18” με κάθε πασχαλινή λαμπάδα!

Ισχύει για αγορές έως 31/03/2018.

Coupon code: easter18
Πώς να ξεπεράσω το μητρικό burnout;
Το μητρικό burnout, ουσιαστικά, είναι μια συναισθηματική και φυσική τιμωρία που επιβάλλουμε στον εαυτό μας μετά από μια διαρκή κατάσταση άγχους. Στις μητέρες, αυτό εκδηλώνεται με την απώλεια κάθε ενέργειας και ενδιαφέροντος. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται να το ξεπεράσετε, υπάρχουν τρόποι για να το διαχειριστείτε. Όπως:

Ξεπεράστε την τελειομανία σας.
 Μπορεί το να είσαι μαμά να είναι πολύ σημαντικό και ζόρικο, να απαιτεί αφοσίωση, ευρηματικότητα και αντοχές. Μαμά αληθινή, όμως, γίνεσαι μέσα από τα λάθη. Μήπως, τελικά, βάζετε στον εαυτό σας πιο ψηλά στάνταρ από αυτά που αντέχετε; Η μητρότητα δεν είναι μόνο μια διαδικασία για την οποία κρίνεστε, είναι κυρίως απόλαυση.

Ζητήστε υποστήριξη. 
Η αλήθεια είναι πως η κούραση μιας εργαζόμενης μητέρας είναι κάτι δεδομένο. Λίγες, όμως, είναι οι γυναίκες εκείνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνες την κατάσταση. Αν νιώθετε υπερβολικά πιεσμένες, ζητήστε τη βοήθεια ενός ειδικού. Γκρινιάξτε σε μια φίλη σας, κλάψτε στον ώμο του συντρόφου σας, κλαφτείτε στη μαμά σας. Κάντε οτιδήποτε, εκτός από το να «πνίξετε» τα συναισθήματά σας. Ο σύντροφός σας πρέπει να είναι ο σύμμαχός σας. Χρειάζεται να του εκφράσετε τις δυσκολίες σας και να ζητήσετε την υποστήριξή του. Η ανατροφή και η φροντίδα των παιδιών είναι υπόθεση και των δυο σας.

Κάντε μια λίστα με τα απολύτως απαραίτητα. 
Επενδύστε χρόνο, για να κερδίσετε χρόνο, και φυσικά βάλτε προτεραιότητες. Αν χρειαστεί, κάντε focus μόνο στα παιδιά σας. Αν το μωρό κλαίει και παράλληλα το τηλέφωνο χτυπάει, αγνοήστε το. Συγκεντρωθείτε σε ένα στόχο και αφιερώστε του χρόνο. Κάντε κάθε φορά αυτό που αντέχετε, όχι αυτό που πρέπει και σας επιβάλλεται.

Θυμώστε και διεκδικήστε. 
Οι γυναίκες, μεγαλώνουμε μαθαίνοντας την υπομονή. Πρέπει να είμαστε πάντα καταδεκτικές, συμβιβαστικές, να καταδεχόμαστε, να έχουμε μια παρήγορη αγκαλιά και  να συμβιβαζόμαστε. Αυτό με το πέρασμα των χρόνων μάς γεμίζει με θυμό και απωθημένα. Γι’ αυτό, σταματήστε να είστε καλή ή να υποδύεστε την καλή. Μπορείτε, αν θέλετε, να φωνάξετε, να κλάψετε, να σηκώσετε τον τόνο της φωνής, αρκεί βέβαια αυτό να μη γίνει καθεστώς. Οι άνθρωποι που είναι πιο ευάλωτοι στο άγχος είναι εκείνοι που προσπαθούν να είναι αρεστοί και αποδεκτοί από όλους. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό και -κάποιες φορές- απελευθερωτικό συναίσθημα. Αν προσπαθήσετε να τον «θάψετε», θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα.

Δωρεάν μεταφορικά με τη χρήση του κωδικού “easter18” με κάθε πασχαλινή λαμπάδα!

Ισχύει για αγορές έως 31/03/2018.

Coupon code: easter18
Κάντε ένα διάλειμμα. Αν υπάρχει η δυνατότητα, αφήστε τα παιδιά για ένα Σαββατοκύριακο στους παππούδες. Πριν από τη δουλειά, κάντε μια στάση στο πάρκο, κλείστε ένα ραντεβού στο κομμωτήριο, πιείτε έναν καφέ με μια φίλη. Καμιά γυναίκα δεν μπορεί να είναι τέλεια μητέρα, σύντροφος, επαγγελματίας και μαγείρισσα. Καλή είναι η μητέρα που εξοικονομεί χρόνο για τον εαυτό της, γεμίζει τις μπαταρίες της και αντιμετωπίζει με αισιοδοξία ακόμη και τις πιο δύσκολες καταστάσεις.

imommy