Ο θηλασμός προστατεύει τη μητέρα από τον διαβήτη

0
998

Τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά. Ο θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης τόσο στο βρέφος όσο και για τη μητέρα. Μεταξύ άλλων, μειωμένο κατά 50% κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, έχει μια μητέρα που θήλασε το μωρό της για τουλάχιστον 6 μήνες, σε σύγκριση με μια μητέρα που δεν θήλασε. Αυτό απαντά επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική.

Οι επιστήμονες από το ιατρικό κέντρο Kaiser Permanente στην Καλιφόρνια, εξέτασαν στοιχεία από 1238 γυναίκες ηλικίας 18 έως 30 ετών. Όπως διαπιστώθηκε, όσο μεγαλύτερος ήταν ο χρόνος που μια γυναίκα είχε θηλάσει το μωρό της, τόσο περισσότερο μειωνόταν και ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, παρότι είναι ακόμη ασαφής η αιτία που κάνει αυτή τη μεγάλη διαφορά, εικάζεται πως οι ορμονικές αλλαγές που προκύπτουν στα παγκρεατικά κύτταρα της μητέρας με τον θηλασμό, είναι προστατευτικές αλλαγές. Κάπως έτσι, ελέγχεται η παραγωγή ινσουλίνης και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες που θήλασαν λιγότερο από 6 μήνες, είχαν 25% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Ας θυμίσουμε ότι τα οφέλη του θηλασμού δεν σταματούν εδώ. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, ο παρατεταμένος θηλασμός –δηλαδή 6 μήνες και πλέον- έχει απίστευτα οφέλη τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα. Ο παρατεταμένος θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τις λοιμώξεις της προσχολικής ηλικίας. Ακόμη, προστατεύει το παιδί και τη μητέρα από χρόνια σωματικά και ψυχικά νοσήματα ενώ ενισχύει την ψυχοκινητική ανάπτυξη του παιδιού. Και φυσικά, ένα παιδί που θηλάζει περισσότερο από 6 μήνες θα κάνει πιο εύκολα τη μετάβασή του στην στερεά τροφή.