Πασχαλινά δώρα για βαφτιστήρι βρέφος

0
1035

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι τα δώρα που απευθύνονται σε ένα βρέφος, στην πραγματικότητα τα χαίρονται οι γονείς, αφού το ίδιο το βρέφος δεν καταλαβαίνει πολλά. Μπορεί το μωράκι να μην αντιλαμβάνεται ότι του κάνετε ένα δώρο, σίγουρα όμως χαίρεται και πιθανόν να αντιλαμβάνεται περισσότερα από ό,τι φανταζόμαστε. Το βρέφος βαφτιστήρι σας πρέπει να λαμβάνει από τον νονό και τη νονά δώρα αγάπης, πιστά στα έθιμα της παράδοσης ανάλογα με την κάθε φορά γιορτή για να χτίζει μνήμες. Μην ξεχνάτε ότι όσο κι αν το ίδιο δεν μπορεί να συγκρατήσει στη μνήμη του ποια ήταν τα πασχαλινά δώρα που του πήρατε πέρσι, θα έχει πάντα τις φωτογραφίες να του το θυμίζουν. Ας δούμε τα δώρα που σύμφωνα με το έθιμο, πρέπει να προσφέρει στο βαφτιστήρι ο νονός και η νονά με συγκεκριμένες ιδέες όταν το βαφτιστήρι είναι βρέφος.

-ΛαμπάδαΗ λαμπάδα είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα δώρα που θα προσφέρετε στο βαφτιστήρι σας. Ακόμη, κι αν το ίδιο δεν μπορεί να την κρατήσει, θα πρέπει για το καλό να την ανάψουν οι γονείς του με το Άγιο Φως. Η λαμπάδα μπορεί να είναι διακοσμημένη με ένα τρυφερό λούτρινο από αυτά που τόσο πολύ λατρεύουν τα βρέφη ή με ένα παιχνιδάκι που κάνει ήχους όπως για παράδειγμα μια κουδουνίστρα. Μπορείτε βέβαια, να επιλέξετε μια λαμπάδα με ένα ξύλινο διακοσμητικό για το υπνοδωμάτιό του, κάτω από το οποίο θα γράψετε με μαρκαδόρο την ημερομηνία, για να θυμάται μεθαύριο ποιας λαμπάδας διακοσμητικό ήταν το συγκεκριμένο.

-Αυγό

Συνηθίζεται οι νονοί να προσφέρουν μαζί με τη λαμπάδα και ένα αυγό στο βαφτιστήρι τους. Αυγό σοκολατένιο συνηθέστερα. Το αυγό συμβολίζει τη συνέχεια, την πρόοδο, τη γέννηση και την γονιμότητα. Γι’ αυτό και προσφέρεται το Πάσχα μαζί με τη λαμπάδα. Το βρέφος βέβαια δεν θα φάει σοκολάτα, γι’ αυτό αν θέλετε μπορείτε να του προσφέρετε ένα λούτρινο αυγό ή ένα αυγό πλεκτό που μπορείτε να φτιάξετε εύκολα.

-Τσουρέκι

Το τσουρέκι συμπληρώνει το σύνολο των δώρων που οι νονοί προσφέρουν στα βαφτιστήρια το Πάσχα. Προφανώς και το βρέφος δεν θα φάει τσουρέκι εκτός αν είναι στους μήνες που έχει αρχίσει να μασουλάει. Αλλά και πάλι, είναι όμορφο να κρατάμε τις παραδόσεις. Τσουρέκι με κόκκινο αυγό στη μέση, για να είμαστε σωστοί με τα έθιμα.

-ΠαπουτσάκιαΈχει επικρατήσει το πασχαλινό δώρο του νονού και της νονάς πέρα από το τρίπτυχο «λαμπάδα, αυγό, τσουρέκι», να είναι τα παπούτσια της Λαμπρής. Εκείνα που το βαφτιστήρι θα φορέσει τη νύχτα της Αναστάσεως και σε καμία περίπτωση πριν από αυτήν. Αν το βαφτιστήρι σας είναι πολύ μικρό, δεν έχετε λόγο να τηρήσετε τις παραδόσεις, αφού είναι λάθος να φοράμε παπούτσια σε μωράκια που δεν περπατούν. Ακόμα και αν το μωράκι μπουσουλάει, είναι απαγορευτικό να φορά παπούτσια, αφού τραυματίζει και καταπονεί τα δαχτυλάκια του κατά το μπουσούλημα. Πάρτε του κάτι άλλο. Ίσως ένα ανοιξιάτικο μπουφανάκι ή κάποια ρούχα άνετα όπως φορμίτσες. Παπούτσια αν και μόνο αν το μωρό έχει αρχίσει όντως να βηματίζει.

-Παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι στην ευχέρειά σας. Οι περισσότεροι νονοί δεν παίρνουν και παιχνίδι αφού έχει κάποιο η λαμπάδα. Οι εποχές είναι δύσκολες οικονομικά και κανένας δεν θα σας παρεξηγήσει αν πέρα από όλα τα άλλα δεν πάρετε και παιχνίδι. Εδώ που τα λέμε, ακόμα κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να πάρετε και παπούτσια για το βαφτιστήρι σας, η παράδοση δεν τα περιλαμβάνει. Λαμπάδα, αυγό και τσουρέκι και έχετε κάνει το «χρέος» σας. Αν μη τι άλλο, αυτές τις εποχές η κατανόηση είναι το παν για τις σχέσεις και όχι το βαφτιστήρι σας δεν θα σας κρατήσει κακία.

mommy.gr