Πώς να αξιοποιήσετε την ώρα του ύπνου για να συνδεθείτε με τα παιδιά σας

0
899

Μια συνεπής ρουτίνα πριν τον ύπνο βοηθά τα παιδιά να κοιμούνται καλύτερα και περισσότερο, σύμφωνα με έρευνα. Πέρα από αυτό, μια όμορφη ρουτίνα – προετοιμασία πριν τον ύπνο μπορεί να είναι ένας όμορφος, ισχυρός τρόπος σύνδεσης με τα μικρά παιδιά.

Οι περισσότεροι γονείς αναγνωρίζουν ότι το να τηρούν μια όμορφη ρουτίνα πριν τον ύπνο παρηγορεί, ηρεμεί και αποφορτίζει τα παιδιά τους. Σπάνια, όμως, προβληματίζονται για την επίδραση που έχει αυτή η ρουτίνα προετοιμασίας πριν τον ύπνο στους ίδιους.
Μια ερευνητική μελέτη υποδηλώνει ότι οι τέτοιου είδους ρουτίνες μειώνουν το στρες των γονέων, γεγονός που με τη σειρά του έχει θετική επίδραση στα συναισθήματα των παιδιών και στη ρύθμιση της συμπεριφοράς τους.

Εδώ είναι μερικοί μόνο τρόποι που η ρουτίνα πριν τον ύπνο ωφελεί τα παιδιά σας:

• Η ανάγνωση βιβλίων δίνει στα παιδιά την επαφή που χρειάζονται με τον φροντιστή τους μέσω της αγκαλιάς αλλά και της φωνής του. Η ώρα του βιβλίου βοηθά, επίσης, τα παιδιά να μάθουν νέες έννοιες, γλωσσικές δεξιότητες και προ-ανάγνωση.

• Το βούρτσισμα των δοντιών τους και το να φορούν πυτζάμες βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν ανεξαρτησία και δεξιότητες για αυτο-φροντίδα.

• Το να δίνετε στα μικρά παιδιά ένα ποτήρι νερό, να τα σκεπάζετε με τις κουβέρτες τους και να τα σφίγγετε, ενισχύουν τον ρόλο σας ως ο γονιός τους, ως ο άνθρωπος που τα φροντίζει.

• Το να λέτε στα παιδιά σας ότι τα αγαπάτε, ότι είστε περήφανοι γι’αυτά κι ότι παρατηρείτε όλα τα μικρά θετικά πράγματα που κάνουν, τους υπενθυμίζετε ότι, παρά τις συγκρούσεις ή τις τεταμένες στιγμές, θα είναι πάντα οι πιο αγαπημένοι σας άνθρωποι στον κόσμο.

• Δίνοντας μια αγκαλιά για καληνύχτα, «επικοινωνείτε» αγάπη και καλοσύνη χωρίς να πείτε λέξη.

Κι ενώ όλα αυτά είναι σπουδαία, η πιο σημαντική ρουτίνα πριν την ώρα του ύπνου είναι ν’αφιερώσουμε χρόνο για ν’ακούσουμε τα παιδιά μας.

Η ώρα του ύπνου είναι ιδανική για να προσφέρει τον ήσυχο χώρο που χρειάζονται τα παιδιά για να χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους. Να εκφραστούν. Να μιλήσουν για αμφιβολίες ή φόβους. Να σας πουν για τα «ανόητα» πράγματα που συνέβησαν ή να μοιραστούν την αγαπημένη στιγμή της ημέρας.

Τις περισσότερες στιγμές της μέρας τους τα παιδιά τις περνούν με το να τους μιλάνε ή να τους διδάσκουν. Είναι, όμως, επίσης σημαντικό να δημιουργηθεί χώρος για να οδηγήσουν τα ίδια τις συνομιλίες.

Η ακρόαση πριν την ώρα του ύπνου, αφήνει χώρο στα παιδιά να σας πουν τις ιστορίες τους χωρίς την πίεση να απαντήσουν σε άμεσες ερωτήσεις, όπως:

– Πώς ήταν το σχολείο;
ή
– Με ποιον έπαιξες στο διάλειμμα;

Ενισχύει τον δεσμό σας και ξεκινά ένα υγιές πρότυπο συζήτησης που μπορεί να παραμείνει μέχρι την ενηλικίωση.

Δεν ανοίγονται αυθόρμητα όλα τα μικρά παιδιά. Το να κάνετε ανασκόπηση της ημέρας μαζί τους και να αφήνετε γιγαντιαίες παύσεις στη συζήτηση αφήνει χώρο για το παιδί σας να σχολιάσει τις στιγμές που πραγματικά το επηρέασαν και να μάθει πως η σιωπή, είναι κάτι πολύ σημαντικό για τις ανθρώπινες σχέσεις και δείχνει οικειότητα και ελευθερία.

Η ανασκόπηση της ημέρας μπορεί να περιλαμβάνει:

• Αισθητηριακές λεπτομέρειες:

«Μπρρ, σίγουρα έκανε κρύο σήμερα» ή
«Πραγματικά κολλήσαμε στην λάσπη σε εκείνο το μονοπάτι» ή
«Δεν ήταν λίγο πικάντικη η σούπα απόψε;»

• Κοινωνικές λεπτομέρειες:

«Ήταν πολύ ωραία που ήταν η Μαρία εδώ σήμερα – της άρεσε πραγματικά η κούκλα σου» ή
«Σκεφτόμουν το πάρτι γενεθλίων του Γιώργου – τι λες να του πάρουμε;»

• Συναισθηματικές λεπτομέρειες

«Έμεινα όταν πέρασε η γιαγιά από το σπίτι! Πολύ χάρηκα που την είδα!» Ή
«Απογοητεύτηκα που το παιχνίδι μου αναβλήθηκε σήμερα».

Η ανασκόπηση της ημέρας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να επεξεργαστούν όσα έζησαν και να θυμηθούν οτιδήποτε ήθελαν να σας πουν και κάπου στη μέρα, ξεχάστηκε.

Σας εύχομαι πολλά όνειρα γλυκά και γλυκές ρουτίνες ύπνου!

the mamagers