Πώς να είναι το παιδί σας να είναι πάντα οργανωμένο για το σχολείο

0
939

Όσο πιο γρήγορα καταφέρετε να βάλετε σε μια σχολική ρουτίνα το παιδί σας τόσο περισσότερο θα το βοηθήσετε να έχει καλές επιδόσεις στα μαθήματά του. Είναι σαφώς πολύ δύσκολο να το πετύχει κανείς αυτό με ένα παιδί και μάλιστα με τρόπο που να μην του αφήσει απωθημένα και δυσάρεστα βιώματα. Για όλους αυτούς τους λόγους σκεφθήκαμε όλους τους τρόπου για να βάλετε το παιδί σας και πρόγραμμα και κυρίως να το έχετε καθημερινά οργανωμένο για το σχολείο του.

-Δημιουργείστε μέσα στο σπίτι έναν χώρο μόνο για διάβασμα

Δημιουργώντας στο σπίτι σας έναν πολύ συγκεκριμένο χώρο για το διάβασμα του παιδιού και για τη σχολική του προετοιμασία, γλιτώνετε από πολλά δεινά. Μην ξεχνάτε πως το παιδί μπορεί πολύ εύκολα να χάσει την προσοχή του επειδή κάτι άλλο το τράβηξε. Αν εσείς συνηθίζατε να το βάζετε για διάβασμα στην τραπεζαρία του σπιτιού, ακόμη και το χτύπημα του τηλεφώνου ή κάποιος επισκέπτης είναι πιθανό να το αποσπάσουν. Το παιδί με αυτόν τον τρόπο χάνει τη συγκέντρωσή του. Ο χώρος που θα του φτιάξετε για να διαβάζει, θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα χώρος για τα μαθήματα. Όχι παιχνίδια πάνω στο γραφείο, όχι αντικείμενα όπως συσκευές tablet και smartphone που θα το ξεσηκώσουν. Χώρος καθαρός, με σωστή διάταξη, νοικοκυρεμένος για να μπορέσει να συγκεντρωθεί.

-Πιστοί στο σχολικό μας πρόγραμμα

Πολλά σχολεία δίνουν στα παιδιά το ημερήσιο πλάνο μαθημάτων. Το πρόγραμμα δηλαδή. Εκεί αναγράφονται οι ασκήσεις της επόμενης μέρας, τα διαγωνίσματα και οι υποχρεώσεις του μαθητή. Αν το σχολείο του παιδιού σας δεν έχει μια τέτοια συνήθεια, τότε φτιάξτε του εσείς ένα ημερήσιο πρόγραμμα. Επιστρέφοντας στο σπίτι, θα βλέπετε τη συνολική εικόνα του προγράμματος, με τις υποχρεώσεις και όλα όσα πρέπει να γίνουν και θα ξεκινάτε από τα πιο δύσκολα για να αφήσετε τα εύκολα για το τέλος όπου η κούραση είναι και μεγαλύτερη.

-Η σχολική τσάντα πρέπει να ελέγχεται καθημερινά από εσάς

Τα πρώτα χρόνια του σχολείου καλό είναι να τσεκάρετε μαζί την σχολική τσάντα του παιδιού. Ορίστε μια ώρα μέσα στην ημέρα όπου θα ελέγξετε τα βιβλία της τρέχουσας μέρας και τα τετράδια για να δείτε τις υποχρεώσεις της επόμενης. Ορίστε επίσης μια άλλη ώρα όπου θα πρέπει να ελέγξετε αν έχουν μπει στην τσάντα τα σωστά βιβλία και τετράδια για τις σχολικές υποχρεώσεις της επόμενης μέρας. Αυτό που λέμε δηλαδή, είναι ότι τα πρώτα χρόνια επιβάλλεται να ξέρετε τι μαθήματα έχει καθημερινά το παιδί σας στο σχολείο και αν είναι σωστά προετοιμασμένο για αυτά.

-Η μέρα πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει με την ίδια ρουτίνα

Δεν διαβάζεται ούτε ακούγεται πολύ ωραίο και το ξέρουμε. Όμως πιστέψτε μας είναι τόσο μα τόσο χρήσιμο. Κατά τα σχολικά χρόνια η ρουτίνα στην καθημερινότητα των παιδιών είναι υγεία. Σαφώς δεν θα τους στερήσετε δημιουργικότητα και ανεμελιά. Όμως το να ξυπνούν τις καθημερινές στην ώρα τους δίχως γκρίνιες είναι τόσο μα τόσο ωφέλιμο για τα ίδια. Και όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό θα το πετύχετε αν και μόνο αν καθιερώσετε μια πολύ συγκεκριμένη ώρα που τα παιδιά θα πηγαίνουν για ύπνο. Πρέπει να κοιμούνται επαρκώς για να ξεκουράζουν και το σώμα τους και το μυαλό τους.

mommy.gr