Πώς να προετοιμάσω το παιδί για το νηπιαγωγείο

0
1013

Εξοικειώστε το παιδί με την ιδέα και με τον χώρο

Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις περιβάλλον, πόσο μάλλον όταν είσαι μόλις 4 ετών! Γι’ αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να εξοικειώσετε το μικρό σας με την ιδέα του νηπιαγωγείου.  Μιλήστε του για τη νέα εμπειρία που το περιμένει και επικεντρωθείτε σε όσα θα του τραβήξουν το ενδιαφέρον. Πείτε του, για παράδειγμα, ότι θα έχει την ευκαιρία να κάνει περισσότερους φίλους, να παίζει με άλλα συνομήλικα παιδιά και να ασχολείται όλη τη μέρα με πολλές δραστηριότητες. Όσον αφορά τον χώρο, λίγες μέρες πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, μπορείτε να επισκεφθείτε τις εγκαταστάσεις του νηπιαγωγείου και να… «ξεναγήσετε» το παιδί. Με τον τρόπο αυτό, θα αισθανθεί πιο άνετα την πρώτη μέρα των μαθημάτων.

Λύστε μερικά πρακτικά ζητήματα

Πρώτο και κύριο: τα ζητήματα υγιεινής. Εσείς δεν θα είστε δίπλα του για να του υποδείξετε πότε να πλένει τα χέρια του ή να πηγαίνει στην τουαλέτα, και η συνύπαρξή του με πολλά παιδιά και μία μόνο παιδαγωγό σχεδόν απαιτεί την αυτονομία του σε τέτοιου είδους πρακτικά θέματα. Δείξτε του, για παράδειγμα, πώς να πλένει σωστά τα χέρια του και κάθε πότε πρέπει να το κάνει, πώς να φυσάει τη μύτη του αλλά και τι πρέπει να προσέξει με την χρήση και την υγιεινή της τουαλέτας.Δεύτερον, η ανάγνωση, η γραφή και η αριθμητική. Η επαφή των παιδιών με τα γράμματα πλέον αρχίζει από το νηπιαγωγείο. Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να εξοικειωθεί το παιδί με κάτι τόσο πρωτόγνωρο για εκείνο είναι να μάθει διασκεδάζοντας με τη βοήθεια ενός βιβλίου που θα το κρατήσει απασχολημένο για ώρες . Ξεκινήστε με ένα βιβλίο προσαρμοσμένο στην ηλικία του παιδιού το οποίο μέσα από απλές δραστηριότητες μέσα από τις οποίες το παιδί θα αναπτύξει βασικές δεξιότητες.

Ενισχύστε τις κοινωνικές του δεξιότητες

Η επαφή του με άλλα συνομήλικα παιδιά θα είναι καθημερινή, γι’ αυτό και η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων όπως η επικοινωνία, η αποδοχή και ο σεβασμός είναι ιδιαίτερα σημαντική, σε συνάρτηση φυσικά με την ηλικία του. Αρχικά, ενθαρρύνετέ το να μιλάει σε άλλα παιδιά, χωρίς όμως να το πιέζετε  –η πίεση μπορεί να έχει και το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Καλώντας στο σπίτι φιλικές οικογένειες με παιδιά κοντά στην ηλικία του δικού σας, θα το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα και άνετα, αφού θα βρίσκεται στον δικό σας χώρο. Στην ίδια λογική, προσπαθήστε να του διδάξετε την αξία του να μοιράζεται, ξεκινώντας φυσικά από ό,τι πιο πολύτιμο έχει ένα παιδί: τα παιχνίδια του.

Και αν έχετε παρατηρήσει ότι το παιδί σας δεν… τολμάει εύκολα, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του, ενθαρρύνοντας τα ταλέντα του, αφήνοντάς το να παίρνει καθημερινά μικρές αποφάσεις και μειώνοντας σταδιακά τη δική σας παρεμβατικότητα.

mama365