Αρχική Οικογένεια Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας όταν δυσκολεύεται να αποστηθίσει τα μαθήματά...

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας όταν δυσκολεύεται να αποστηθίσει τα μαθήματά του

0
122

Πολλά παιδιά δεν μπορούν να αποστηθίσουν τα μαθήματά τους παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, αλλά ο πιο συνηθισμένος και σημαντικός είναι ότι πολλά παιδιά απλά δεν θυμούνται τι έχουν διαβάσει.

Ακόμη κι ένας καλός μαθητής που καταβάλλει προσπάθεια και σκληρή δουλειά μπορεί να καταλήξει να πάρει χαμηλούς βαθμούς στις εξετάσεις επειδή έχει ξεχάσει όσα έχει μάθει.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας που ταλαιπωρείται και δεν μπορεί να αποστηθίσει τα μαθήματα;

diavasma-kai-paidia-3.jpg

Λέξεις-κλειδιά

Όταν το παιδί σας δεν μπορεί να θυμηθεί τι έχει διαβάσει θα δυσκολευτεί ακόμα περισσότερο αν πρέπει να γράψει ένα τεστ. Μια καλή λύση είναι να σημειώνει τις λέξεις – κλειδιά για κάθε μάθημα ώστε να θυμάται σε τι ακριβώς αναφέρονται.

Προσεκτική ανάγνωση

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας διαβάζει τα μαθήματά του καθημερινά στο σπίτι και είναι συγκεντρωμένο. Δεν πρέπει να έχει δίπλα του ανοιχτή τηλεόραση, πόσο μάλλον κινητό.

Κατανόηση μαθήματος

Αν το παιδί δεν καταλαβαίνει αυτό που διαβάζει κι έχει ερωτήσεις, δεν θα καταφέρει να αποστηθίσει το μάθημα. Πρέπει λοιπόν να λύνει όλες τις απορίες του, ει δυνατόν από το σχολείο ακόμα, και στη συνέχεια να ξεκινά τη μελέτη.

Επανάληψη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να θυμούνται τα παιδιά τι μελετούν είναι να διαβάζουν το ίδιο μάθημα πολλές φορές. Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάσει ένα διάγραμμα για την ανάγνωση των μαθημάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα, ειδικά όσα το δυσκολεύουν αρκετά.

 

Σωστή διατροφή και ξεκούραση

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να τρώνε υγιεινά και να κοιμούνται καλά το βράδυ. Αυξήστε τις μερίδες φρούτων και λαχανικών και περιορίστε τα σνακ

Αυτοπεποίθηση

Βοηθήστε το παιδί σας να πιστέψει στον εαυτό του και τις δυνατότητές του. Τα περισσότερα παιδιά λένε απλά δεν «μπορώ» και εγκαταλείπουν τη προσπάθεια ή εκνευρίζονται με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν.

 

Πρόγραμμα

Βοηθήστε το παιδί σας να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα μελέτης όλων των μαθημάτων με τέτοιο τρόπο ώστε να μην νιώθει ότι δεν θα τελειώσει ποτέ. Εκμεταλλευτείτε τα Σαββατοκύριακα για επαναλήψεις ειδικά των μαθημάτων που το δυσκολεύουν πολύ.

MOTHERBLOG