Πως πρέπει να τιμωρούμε τα παιδιά σωστά και αποτελεσματικά.

0
965

Τα παιδιά από πολύ νωρίς μας δοκιμάζουν και θέλουν να μας επιβάλλονται. Πολλές φορές καταφέρνουν να μας φέρνουν σε απόγνωση και όλοι εμείς οι γονείς να μην ξέρουμε πως να τα αντιμετωπίσουμε.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Πρώτα πρέπει η τιμωρία να μην φαίνεται σαν να εκδικούμαστε το παιδί για τη συμπεριφορά του. Η τιμωρία πρέπει να είναι σχετική με το παράπτωμα του παιδιού αλλιώς το παιδί νιώθει την τιμωρία σαν εκδίκηση.

Βοηθήστε το παιδί να μάθει για τις συνέπειες τοων πράξεων του. Για παράδειγμα το παιδί σας δεν μαζεύει τα παιχνίδια του εσείς του λέτε ότι μπορεί να χαθούν ή να σπάσουν. Όταν μετά χαθεί ενα παιχνιδι εσείς παρηγορήστε το. Αν σας ζητήσει να του πάρετε εξηγήστε του ότι ειναι δικιά του ευθύνη γιατί εκείνο αποφάσισε να μην μαζεψει τα παιχνίδια του. Πρέπει να καταλάβει ότι τιμωρία είνα να υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Πρέπει να βάλετε όρια και κανόνες και
για όλα τα μέλη της οικογένειας και να είστε σταθεροί και απόλυτοι. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας.

Πείτε όχι στο ξύλο και τις φωνές. Δείξτε κάποιες φορές αδιαφορία στην άσχημη συμπεριφορά του παιδιού και αποσπάστε του την προσοχή με κάτι άλλο.

Τέλος επιβραβεύστε κάθε καλή συμπεριφορά του παιδιού. Έτσι θα καταλαβει ότι κερδίζει περισσότερο το ενδιαφέρον σας με καλη συμπεριφορά και θετικό τρόπο.

Καλή επιτυχία!