Πώς θα τρώτε μεγάλες μερίδες και θα χάνετε βάρος

0
920
Ρωτήστε οποιονδήποτε ειδικό στην απώλεια βάρους και θα σας πει ότι η απώλεια βάρους απαιτεί στέρηση: Τρώτε λιγότερο φαγητό βάζοντας λιγότερο στο πιάτο σας, και τελικά, θα χάσετε βάρος. Αυτό μπορεί να είναι απλώς μια πλάνη, σύμφωνα με νέα μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι μπορείτε να φάτε όσο θέλετε – εφ’ όσον επιλέξετε έξυπνα.

Οι ερευνητές στο Penn State σέρβιραν σε εθελοντές γεύματα διαφόρων μεγεθών και μέτρησαν πόσο από το κάθε γεύμα κατανάλωσαν. Όπως ανέμεναν οι ερευνητές, οι άνθρωποι που πήραν περισσότερο στο πιάτο τους έφαγαν περισσότερο φαγητό από ό,τι κανονικά. Για παράδειγμα, η αύξηση κατά 75% του μεγέθους της μερίδας οδήγησε τους εθελοντές να καταναλώσουν κατά μέσο όρο 27% περισσότερες θερμίδες.

Ωστόσο, το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στη μελέτη συμμετείχαν σε μια ετήσια δοκιμή απώλειας βάρους, στην οποία είχαν διδαχθεί να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές. Ενώ αυτή η ομάδα ήταν εξίσου πιθανό να υπερκαταναλώσει όταν αντιμετώπισε μεγαλύτερες μερίδες, έτειναν να τρώνε περισσότερα από τα υγιεινά τρόφιμα χαμηλών θερμίδων που υπήρχαν στο πιάτο τους. Ως αποτέλεσμα, έλαβαν ακόμα λιγότερες θερμίδες από ό,τι οι άνθρωποι που έφαγαν μικρότερη μερίδα.

“Αν επιλέξετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, αλλά περιορίσετε την ποσότητα που τρώτε, η μερίδα θα είναι πολύ μικρή και πιθανότατα θα πεινάσετε”, υποστηρίζει ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Τα ευρήματα δείχνουν ότι χορταίνοντας με τρόφιμα χαμηλών θερμίδων, όπως τα λαχανικά και τα άπαχα κρέατα, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια, μπορείτε να χάσετε βάρος ενώ εξακολουθείτε να τρώτε πολύ. 

Η μελέτη υποστηρίζει την ιδέα ότι η κατανάλωση μικρότερης ποσότητας λιπαρών τροφών και η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας από τα θρεπτικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πείνας ενώ καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες.