Πολλά παιδιά παρουσιάζουν δυσκολίες με το τάισμά τους από πολύ νωρίς. Δεν είναι ότι δεν τρώνε κάτι συγκεκριμένο… Στην πραγματικότητα δείχνουν ότι δεν τρώνε σχεδόν τίποτα. Ακόμη, πολλά από αυτά μπορεί τη μια μέρα να τρώνε για παράδειγμα κρέας και την επόμενη να κάνουν σαν να είναι ό,τι χειρότερο μπορείτε να τους δώσετε. Είναι πείσματα; Είναι ορέξεις; Κανένας δεν μπορεί να το πει με ασφάλεια αφού έχουμε να κάνουμε με παιδιά. Ποιο είναι όμως το σωστό; Να τα πιέσουμε για να φάνε όλο το φαγητό τους ή να τους αφήσουμε την επιλογή να φάνε όσο και όταν θέλουν;
Στην Γαλλία αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο. Οι Γαλλίδες έχουν ως αρχή τους να μην πιέζουν τα παιδιά για να φάνε. Τους αφήνουν δηλαδή την επιλογή να φάνε όταν θέλουν, όσο θέλουν αλλά όχι ό,τι θέλουν. Η οικογένεια ακολουθεί ένα πρόγραμμα που ισχύει για όλους. Αν το μεσημεριανό φαγητό είναι η ψαρόσουπα και το παιδί δεν την τρώει, η Γαλλίδα μαμά δεν θα φτιάξει ό,τι της πει το παιδί της εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Θα αφήσει το φαγητό στην άκρη και θα του πει ότι θα είναι εκεί για να το φάει αργότερα. Όχι τιμωρητικά αλλά γιατί αυτό λέει το πρόγραμμα του σπιτιού και άρα είναι αυτονόητο…
Αυτή η λογική, είναι μάλλον πολύ τραβηγμένη για την Ελληνίδα μάνα. Αυτό που έχουμε συνηθίσει από εκείνη, είναι να προσπαθεί με αγωνία να κάνει το παιδί της να πει εκείνη τη στιγμή τι θέλει να φάει. Και θα του το φτιάξει ο κόσμος να χαλάσει. Αυτή είναι μια πιο μοντέρνα εκδοχή της, αφού στο παρελθόν η Ελληνίδα μάνα δεν δίσταζε να ζουλήξει και τα μάγουλα του παιδιού προκειμένου να το ταΐσει με το ζόρι…
Τι λένε οι ειδικοί για όλα αυτά; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να πιέζονται να φάνε όλο το φαγητό τους και δεν πρέπει να μπουκώνονται με το ζόρι. Το παιδί πρέπει από πολύ νωρίς να πάρει το μήνυμα ότι τρώμε γιατί μας αρέσει, γιατί είναι ευχάριστο και να μην συνδέσει στο μυαλό του το φαγητό με κάτι καταναγκαστικό και ψυχαναγκαστικό επίσης. Ακόμη, οι ειδικοί συνιστούν τα μικρά και συχνά γεύματαπροκειμένου να μην κινδυνεύσει το παιδί από το γεγονός ότι δεν τρέφεται σωστά. Προσπαθήστε η διατροφή του να είναι πλούσια σε μικρά και συχνά γεύματα, με στόχο τις τροφές που του δίνουν βιταμίνες και στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξή του.