Σε ποια ηλικία τα παιδιά είναι έτοιμα να διασχίσουν το δρόμο;

0
993

Ο άνθρωπος στις μικρές ηλικίες δεν διαθέτει στον βαθμό που χρειάζεται τα αντανακλαστικά, την κατάλληλη κρίση και τις κινητικές δεξιότητες για να διασχίσει τον δρόμο με ασφάλεια.

Πότε επομένως είναι η σωστή ηλικία για ένα παιδί να περάσει με ασφάλεια το δρόμο;

Για εμάς, τους ενηλίκους, το να διασχίσουμε πεζοί τον δρόμο είναι κάτι βατό, αρκεί να είμαστε βέβαια προσεκτικοί.

Μπορούμε να υπολογίσουμε το χρόνο και την απόσταση που χρειάζεται για να περάσουμε από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας. Για τα παιδιά όμως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Έρευνες έδειξαν πως παιδιά που βρίσκονται ακόμη και στην αρχή της εφηβείας εμφανίζουν δυσκολίες στο να διασχίσουν ένα πολυσύχναστο δρόμο.

Ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μικρότερα παιδιά μπορούν να διασχίσουν τον δρόμο εξίσου καλά με έναν ενήλικο αρκεί να είναι προσεκτικά, αλλά κάτι τέτοιο είναι λάθος και άκρως επικίνδυνο.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 6 – 9 ετών, μόνον το 65% των παιδιών μπορούσαν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση, από την οποία πλησιάζει ένα όχημα.

Οι μελετητές τονίζουν ότι τα παιδιά μέχρι τα εννέα τους χρόνια δεν έχουν την ωριμότητα, που χρειάζεται, ώστε να ξεχωρίσουν τους ήχους και την κατεύθυνση ενός αυτοκινήτου τόσο γρήγορα, ώστε να μην κινδυνεύσουν.

Το συμπέρασμα:  Ένα παιδί μπορεί να περάσει το δρόμο μόνο του μόνο αν είναι τουλάχιστον 10 ετών. Τονίζουν δε πως όσα παιδιά έχουν υπερπροστατευτικούς γονείς και δεν έχουν συνηθίσει να έχουν μία δόση αυτονομίας, τότε η ηλικία που πρέπει να περνούν μόνα τους το δρόμο είναι των 14 ετών.

Πηγή:marieclaire.gr