Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

0
967

Kονδυλώματα

Τα κονδυλώματα αποτελούν ίσως το πιο συχνά σεξουαλικό μεταδιδόμενο νόσημα και οφείλεται στους ιούς των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV virus.

Εμφανίζονται σαν άμισχα επίπεδα επάρματα ή σαν προεξέχουσες βλάβες στην περιοχή των γεννητικών οργάνων .

Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν στην ευρύτερη γεννητική περιοχή ,την ουρήθρα ,τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Μπορούν όμως και να διηθήσουν και στο εσωτερικό της μήτρας ή και στον πρωκτό.

Οι βλάβες εμφανίζονται μετά από σεξουαλική επαφή με άτομο φορέα του ιού.

Οι δερματικές μολύνσεις δεν εμφανίζονται άμεσα ,αφού ο χρόνος επώασης του ιού ποικίλλει από 1 έως 8 μήνες . Οι βλάβες που εμφανίζονται μεγαλώνουν αργά και σταδιακά . Σε περίπτωση όμως ανοσοανεπάρκειας μπορεί να έχουμε ραγδαία εξάπλωση τους .

Υπάρχουν πολλά στελέχη των HPV ιών ,ορισμένα δε από αυτά έχουν ογκογονική δράση και είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες ή ακανθοκυτταρικού καρκινώματος στους άνδρες.

Επειδή πρόκειται για δερματική ιογενή λοίμωξη ,ο ιός μέσω αυτοενοφθαλμισμού μπορεί να μολύνει το βλεννογόνο του στόματος , τις γωνίες των χειλιών τις μασχάλες αλλά και τις υπομαζικές περιοχές (περιοχή κάτω από το στήθος).

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων στηρίζεται στη χρήση τοπικών χημικών ουσιών (5FU ,ιμικουϊμόδη , ποδοφυλλίνη, ποδοφυλλοτοξίνη , χρήση τριχλωροξικού οξέος.

Η χειρουργική προσέγγιση των κονδυλωμάτων υπερέχει θεραπευτικά γιατί προσφέρει άμεση απομάκρυνση των βλαβών του ιού, είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο αποθεραπείας. Πραγματοποιείται με ειδικά laser CO2 ή laser ραδιοσυχνότητας.

Εναλλακτικά μπορεί εφαρμοστούν : Hλεκτροκαυτηρίαση. Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο. Ανοσοενίσχυση σε ασθενείς με ανοσοανεπάρκεια.

Οι ασθενείς θα πρέπει να υποβάλλονται σε κλινική εξέταση και διαγνωστική βιοψία σε περίπτωση αμφιβολιών. Επίσης πρέπει να γίνεται κολποσκόπηση στις γυναίκες, ουρηθροσκόπηση στους άνδρες με μόλυνση του εσωτερικού της ουρήθρας και ορθοσκόπηση σε περίπτωση ενδοπρωκτικής λοίμωξης.

Όλες οι γυναίκες με την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας ,πρέπει να υποβάλλονται σε test papanikolaou ετησίως. Σε περίπτωση ανεύρεσης HPV λοίμωξης, θα πρέπει να γίνεται ταυτοποίηση του HPV ιού με τη μέθοδο της PCR.

Κεφαλαιώδους σημασίας o κατά των HPV ιών εμβολιασμός, στα κορίτσια άνω των 12 ετών, για την προφύλαξη από το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

athensdermaorl.gr