Σταφυλόκοκκος: Όσα πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε τα παιδιά σας τώρα το καλοκαίρι!

0
879

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προκαλείται από το αντίστοιχο βακτήριο (Staphylococcus aureus). Πολλοί υγιείς άνθρωποι μεταφέρουν αυτά τα βακτήρια στο δέρμα τους και στη μύτη τους χωρίς να αρρωσταίνουν. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία όταν το δέρμα τρυπηθεί ή τραυματιστεί. Σε αυτήν την περίπτωση,  το βακτήριο μπορεί να εισέλθει στο τραύμα και να προκαλέσει λοίμωξη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας.

Καλό θα ήταν να ενθαρρύνετε τα παιδιά να διατηρούν το δέρμα τους καθαρό κάνοντας καθημερινά μπάνιο ή ντους. Επιπροσθέτως, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε καθαρές και καλυμμένες τις πληγές από τυχόν χτυπήματα στο δέρμα του παιδιού, όπως κοψίματα, γρατζουνιές και εξανθήματα που προκαλούνται από αλλεργικές αντιδράσεις ή ακόμα και από δηλητηριώδη κισσό και να συμβουλευτείτε  τον γιατρό σας!

Παρακάτω, εμείς στο all4mama έχουμε συγκεντρώσει τις επιπλοκές, αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης για να είστε σε εγρήγορση αν το παιδί σας προσβληθεί από το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου.

Επιπλοκές

Θυλακίτιδα

Πρόκειται για μια λοίμωξη των τριχοθυλακίων κάτω από το δέρμα, εκεί όπου αναπτύσσονται οι τρίχες. Στη θυλακίτιδα εμφανίζονται μικροσκοπικά σπυράκια με λευκή κεφαλή στη βάση των θυλακίων, μερικές φορές με μια μικρή κόκκινη περιοχή γύρω από κάθε σπυράκι. Αυτή η λοίμωξη συμβαίνει συχνά σε περιοχές όπου υπάρχει τριβή ή ερεθισμός, όπως με το ξύρισμα.

Η θυλακίτιδα συχνά υποχωρεί μόνη της με καλή φροντίδα του δέρματος. Μερικές φορές, βέβαια, συνεχίζει με περισσότερα σπυράκια. Όταν αυτά μολυνθούν, τότε ο σταφυλόκοκκος εξαπλώνεται βαθύτερα και ευρύτερα, επηρεάζοντας συχνά τον υποδόριο ιστό (τον βαθύτερο ιστό κάτω από το δέρμα) και τους αδένες που παράγουν το φυσικό έλαιο της επιδερμίδας (σμηγματογόνοι αδένες).

Στο πρώτο στάδιο, το οποίο οι γονείς και τα παιδιά συχνά χάνουν, η περιοχή του δέρματος είτε αρχίζει να έχει φαγούρα, είτε γίνεται ελαφρώς επώδυνη. Στη συνέχεια, το δέρμα γίνεται κόκκινο και αρχίζει να διογκώνεται πάνω από τη μολυσμένη περιοχή. Τέλος, το δέρμα πάνω από τη μόλυνση γίνεται πολύ ευαίσθητο και μπορεί να εμφανιστεί ένα σπυράκι με λευκόχρυσο “κεφάλι”. Αυτό μπορεί να σπάσει και η να αρχίσει να αποστραγγίζει πύον, αίμα ή ένα πορτοκαλί χρώματος υγρό. Το σπυράκι αυτό μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο δέρμα του παιδιού, ειδικά κάτω από τα χέρια ή στην βουβωνική περιοχή, ή στους γλουτούς.

Για να ανακουφίσετε τον πόνο του παιδιού, δοκιμάστε να του βάλετε ζεστές κομπρέσες, ένα μαξιλάρι θέρμανσης ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού που εφαρμόζεται στο δέρμα για περίπου 20 λεπτά, τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα. Βεβαιωθείτε ότι τα πανιά για τις κομπρέσες πλένονται με σαπούνι μετά από κάθε χρήση. Τα σπυράκια αντιμετωπίζονται περιστασιακά με αντιβιοτικά από το στόμα και σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να αποστραγγίζονται χειρουργικά, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Έκζεμα

Έκζεμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, αλλά συνήθως παρατηρείται γύρω από τη μύτη και το στόμα. Συνήθως, επηρεάζει παιδιά προσχολικής ηλικίας και παιδιά σχολικής ηλικίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο έκζεμα ο σταφυλόκοκκος προκαλεί μεγάλες φουσκάλες στο δέρμα. Το υγρό στις φουσκάλες αρχίζει ως διαυγές και στη συνέχεια γίνεται θολό. Οι φουσκάλες μπορεί να σκάσουν, να υπάρχει διαρροή υγρού και να δημιουργήσουν μια κρούστα. Το έκζεμα μπορεί να συνοδεύεται από φαγούρα και μπορεί να εξαπλωθεί με το ξύσιμο.

Οι γιατροί συνήθως συνταγογραφούν μια αλοιφή δέρματος για τη θεραπεία του εκζέματος. Ανάλογα με το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, μπορεί επίσης να συνταγογραφήσουν και αντιβιοτικά που λαμβάνονται από το στόμα.

Σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλίνη (MRSA)

Πρόκειται για έναν τύπο βακτηρίου με αντίσταση στα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία τέτοιων λοιμώξεων. Αν και οι λοιμώξεις από MRSA είναι πιο δύσκολο να θεραπευτούν, στις περισσότερες περιπτώσεις θεραπεύονται με σωστή φροντίδα.

Οι περισσότερες λοιμώξεις από MRSA εκδηλώνονται στο δέρμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα, όπως οστικές λοιμώξεις ή πνευμονία. Η πνευμονία από MRSA είναι σπάνια, αλλά είναι η πιο επικίνδυνη για τα παιδιά που είναι ήδη άρρωστα από τη γρίπη.

Θεραπεία και αντιμετώπιση του σταφυλόκοκκου

Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις περισσότερες λοιμώξεις από το βακτήριο του σταφυλόκοκκου ακολουθώντας τα παρακάτω:

 • Πλύσιμο του δέρματος με αντιβακτηριακό σαπούνι
 • Για να εμποδίσετε την εξάπλωση της μόλυνσης, χρησιμοποιήστε κάθε πετσέτα μόνο μία φορά όταν απορροφάτε ή καθαρίζετε μια περιοχή μολυσμένου δέρματος και μετά να πλένετε πάντα την πετσέτα.
 • Εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή, εφόσον τη συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.
 • Καλύψτε το δέρμα με καθαρό επίδεσμο.

 

 • Πέραν των παραπάνω, είναι πιθανό ο γιατρός σας να συνταγογραφήσει στο παιδί αντιβιοτικό από το στόμα για τη μόλυνση του δέρματος από σταφυλόκοκκο και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά το χρονοδιάγραμμα δόσεων.

  Όσον αφορά τις πιο σοβαρές λοιμώξεις, πιθανότατα θα χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομείο και ακόμη μπορεί να χρειαστεί να αποστραγγιστεί ένα απόστημα (ή σπυράκι με πύον) που δεν ανταποκρίνεται στην φροντίδα στο σπίτι.

  Επιπλέον, απαραίτητο κρίνεται να ενημερώνετε το γιατρό κάθε φορά που το παιδί σας έχει μια περιοχή με κόκκινο, ερεθισμένο ή επώδυνο δέρμα, ειδικά εάν βλέπετε και υπόλευκα σπυράκια με πύον, ή αν το παιδί σας έχει πυρετό, ή αισθάνεται άρρωστο. Τέλος, καλέστε το γιατρό σας εάν οι μολύνσεις του δέρματος φαίνεται να περνούν από το ένα μέλος της οικογένειας στο άλλο, ή εάν δύο ή περισσότερα μέλη της οικογένειας έχουν ταυτόχρονα δερματικές λοιμώξεις.

  allformama