Η χώρα μας έχει βαθιά ριζωμένα τα έθιμά της και τα αναβιώνει με ζέση κάθε φορά. Ηχριστιανική παράδοση έχει εμπνεύσει τους Έλληνες στα βάθη των χρόνων και οι Άγιες Ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, μαζί με την Άνοιξη της Φύσης, την Αναγέννησή της και την ομορφιά στο μεγαλείο της, κάνουν ξεχωριστή αυτήν την περίοδο. Είναι μέρες της οικογένειας αυτές. Μέρες που οι λαϊκές μας παραδόσεις, τα έθιμα της χώρας μας και οι συνήθειές της, μας θέλουν μαζί στην κατάνυξη, μαζί στο πένθος, μαζί στη χαρά της Ανάστασης.
-Σάββατο του Λαζάρου
Το Σάββατο του Λαζάρου θεωρείται μέρα ζωής και θανάτου. Οι αγρότες δεν μαζεύουν τη σοδιά τους αφού θεωρούν ότι θα τους φέρει κακοτυχία. Σε πολλές περιοχές το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια μπαίνουν στην κουζίνα για να φτιάξουν «Λαζαράκια». Είναι γλυκά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου που συμβολίζουν τον ενταφιασμό και την Ανάσταση. Έχουν κανέλα, σταφίδες και γαρύφαλλο. Στο παρελθόν σε κάποιες περιοχές νεαρές κοπέλες τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου και στη συνέχεια ξεχύνονταν στους αγρούς για να μαζέψουν τα αγριολούλουδα με τα οποία αργότερα θα στόλιζαν τα καλάθια μέσα στα οποία έβαζαν τα φρεσκοψημένα Λαζαράκια.
-Κυριακή των Βαΐων
Η Κυριακή των Βαΐων είναι η πρώτη ημέρα της εβδομάδας των παθών και είναι μια μέρα με πλήθος συμβολισμών. Την Κυριακή των Βαΐων αναβιώνει η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στα Ιεροσόλυμα όπου σύμφωνα με τους συγγραφείς των Ευαγγελίων, οι Ιουδαίοι τον υποδέχθηκαν με βάγια (κλάδους φοινίκων) φωνάζοντας «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου». Λίγο μετά ο Ιησούς θα ήταν ο εχθρός τους και θα τον σταύρωναν. Την Κυριακή των Βαΐων καταλύεται ψάρι καθώς η γιορτή θεωρείται Δεσποτική.
-Μεγάλη Δευτέρα
Για τους περισσότερους πιστούς τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά και η νηστεία ως τη νύχτα της Αναστάσεως όπου και θα μεταλάβουν. Η Μεγάλη Δευτέρα είναι αφιερωμένη στον Ιωσήφ. Στην Εκκλησία τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.
-Μεγάλη Τρίτη
Την Μεγάλη Τρίτη πολλές νοικοκυρές κάνουν την καθαριότητα του σπιτιού τους ώστε τις επόμενες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας να έχουν χρόνο για να πάνε στην εκκλησία, να κάνουν τα ψώνια τους και τις υπόλοιπες ετοιμασίες. Την Μεγάλη Τρίτη σε πολλές περιοχές φτιάχνουν τα κουλουράκια και τα τσουρεκάκια της Λαμπρής. Στην εκκλησία διαβάζεται η παραβολή των δέκα παρθένων και το βράδυ ψάλλεται το τροπάριο της Κασσιανής.
-Μεγάλη Τετάρτη
Στην Κρήτη την Μεγάλη Τετάρτη οι νοικοκυρές που δεν πρόλαβαν να τελειώσουν με τα γλυκά της Λαμπρής, θα κάνουν τις τελευταίες ετοιμασίες αφού την Μεγάλη Πέμπτη ημέρα σταύρωσης δεν φτιάχνουν γλυκά. Κάπως έτσι, οι περισσότερες νοικοκυρές μετά τα κουλουράκια της Λαμπρής, θα ετοιμάσουν τα καλτσούνια που τόσο αγαπά η Κρήτη. Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης η οικογένεια μαζί με τα παιδιά θα πάει στην εκκλησία όπου τελείται το μυστήριο του Μεγάλου Ευχελαίου.
-Μεγάλη Πέμπτη
Την Μεγάλη Πέμπτη –ημέρα της σταύρωσης του Ιησού- γίνεται το βάψιμο των αυγών σε χρώμα κόκκινο που συμβολίζει το αίμα του Ιησού. Τα αυγά συμβολίζουν τον τάφο από τον οποίο εξήλθε ο Χριστός όταν αναστήθηκε και γι’ αυτό υπάρχει και το έθιμο του τσουγκρίσματος μετά την Ανάσταση. Σε πολλές περιοχές φτιάχνουν στεφάνια από αγριολούλουδα της Άνοιξης για τις εκκλησιές και ψάλλουν το μοιρολόι της Παναγιάς. Στην εκκλησία μετά τα 12 Ευαγγέλια και την περιφορά του εσταυρωμένου μέσα στην εκκλησία, οι νεαρές γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο ενώ οι μεγαλύτερες αγρυπνούν ψάλλοντας μοιρολόγια.
-Μεγάλη Παρασκευή
Η Μεγάλη Παρασκευή ξημερώνει με την καμπάνα να χτυπά πένθιμα. Όπως αναφέρουν οι Γραφές, το μαρτύριο του Ιησού πάνω στον Σταυρό διήρκησε 6 ώρες και στη συνέχεια ο Ιησούς παρέδωσε το πνεύμα του. Το μεσημέρι η εκκλησία αναπαριστά την Αποκαθήλωση του Ιησού από τον Σταυρό και τον ενταφιασμό του. Όλη τη μέρα οι καμπάνες ηχούν πένθιμα και οι πιστοί επισκέπτονται τις εκκλησίες για να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο. Πολλές περιοχές της Ελλάδας, φυλάσσουν τα λουλούδια από τον Επιτάφιο αφού θεωρούνται θαυματουργά. Το βράδυ τελείται η περιφορά του Επιταφίου. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα αυστηρής νηστείας όπου νηστεύεται ακόμα και το λάδι.
-Μεγάλο Σάββατο
Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η λειτουργία της Πρώτης Ανάστασης όπου οι πιστοί χτυπούν τις καρέκλες της Εκκλησίας και ο ιερέας σκορπά δάφνες παντού για να αναπαραστήσει την Ανάσταση του Ιησού. Στα Ιεροσόλυμα τελείται η Αφή του Αγίου Φωτός που στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για να το πάρουν οι πιστοί με το άναμα της πασχαλινής τους λαμπάδας τη νύχτα της Ανάστασης. Μετά την αναστάσιμη λειτουργία οι οικογένειες μαζεύονται για την παραδοσιακή μαγειρίτσα. Η νηστεία έχει τελειώσει, οι πιστοί έχουν μεταλάβει και συχνά κάνουν και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για το σούβλισμα του αρνιού, την Κυριακή του Πάσχα.
-Κυριακή του Πάσχα
Η Κυριακή του Πάσχα είναι ημέρα γλεντιού και χαράς. Το σούβλισμα του οβελία είναι το πιο βασικό από τα έθιμα της μέρας, μαζί με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού. Μαζί με την Ανάσταση του θεανθρώπου γιορτάζει και η ανάσταση της φύσης… η Άνοιξη και όλα τα γλυκά συναισθήματα που δένουν την οικογένεια μαζί.