Τα πρωτότοκα παιδιά διαθέτουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης

0
925

Σύμφωνα με μία νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Resources, τα πρωτότοκα παιδιά διαθέτουν κατά μέσον όρο «υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης» σε σχέση με τα μικρότερα αδέρφια τους.

Ειδικοτερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου αναφέρουν ότι το πρώτο παιδί, έχει ένα «πνευματικό πλεονέκτημα» έναντι των αδερφών του, επειδή λαμβάνει μεγαλύτερη προσοχή και περισσότερα κίνητρα από τους γονείς του.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν πάνω από 5000 παιδιά, ηλικίας ως και 14 ετών, τα οποία, κάθε δύο χρόνια, συμπλήρωναν κάποια τεστ κειμένων και λεξιλογίου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μεγαλύτερα παιδιά σημείωναν υψηλότερες βαθμολογίες IQ, από πολύ μικρή ηλικία, σε σχέση με τα αδέρφια τους.

Η Dr. Ana Nuevo-Chiquero της Σχολής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου δήλωσε σχετικά: «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι γενικότερες αλλαγές στη συμπεριφορά και τη στάση των γονιών αποτελούν μία εύλογη εξήγηση για τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στα αδέρφια, σχετικά με την εκπαίδευση και την εξέλιξή τους στην αγορά εργασίας».

Και συμπλήρωσε: «Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα μεγαλύτερα αδέρφια έχουν μεγαλύτερη επιτυχία στη ζωή. Σύμφωνα με έρευνες του Πανεπιστημίου του Essex, οι πρωτότοκοι έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να πάνε στο πανεπιστήμιο από ότι τα αδέρφια τους».

Σημειώνεται ότι προηγούμενη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όσλο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα πρωτότοκα παιδιά είναι πιο έξυπνα από τα αδέρφια τους και πιο ικανά να αναλάβουν απαιτητικές δουλειές χάρη στην αυξημένη προσοχή που απολαμβάνουν από τους γονείς τους, χωρίς δηλαδή η συγκεκριμένη υπεροχή να έχει καμιά σχέση με το D.N.A ή την κληρονομικότητα.

Πηγή: topnews.gr