Τα τρία κλειδιά για ισορροπημένα παιδιά.

0
929

Αγάπη, ασφάλεια και πρότυπα.

Η αγάπη πάνω απ’ όλα το τρέφει ψυχονοητικά, το ηρεμεί και βάζει τα θεμέλια για να γίνει μία υγιής προσωπικότητα.

Η ασφάλεια και η συνεχής διαβεβαίωση του δίνουν τη σιγουριά ότι κάποιοι υπάρχουν πάντα δίπλα του για να φροντίσουν κάθε του ανάγκη και για να το προστατέψουν από κάθε κίνδυνο, άτομα που το αγαπούν και ενδιαφέρονται για την ευημερία του και την πρόοδο του, που προωθούν ένα ισορροπημένο περιβάλλον ανάπτυξης των διανοητικών του ικανοτήτων, της ευφυίας, της μάθησης και της προόδου.

Τα σωστά πρότυπα θα του μάθουν τους κανόνες της ζωής και η πειθαρχία είναι απαραίτητη για να μάθει να χρησιμοποιεί τις ικανότητές του σωστά. Να γίνει καλός, ώριμος και χρήσιμος άνθρωπος τόσο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους.

Και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις πρέπει να είναι ισορροπημένες μεταξύ τους αλλά και ως προς την έκφρασή τους προς το παιδί.

Ως γονείς δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Το παιδί καταγράφει και επεξεργάζεται τα πάντα. Σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες, συμπεριφορές, τροφή. Εξερευνά και αντιγράφει τα πάντα. Κινήσεις, εκφράσεις, τρόπο ομιλίας, στάση σώματος κ.λ.π.

Το παιδί μπορεί να αντιληφθεί τις προθέσεις μας, τι εννοούμε, τι κάνουμε, τι αισθανόμαστε και τι σκεφτόμαστε. Υπάρχει μία εκπληκτική άδηλη σοφία στο παιδί που απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό και προσοχή.

Το παιδί είναι προέκταση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ζει και κινείται και διαπλάθεται συνεχώς από αυτό.

Αν του δώσουμε θυμό και φωνές, θα μας δώσει θυμό και φωνές, αν του δώσουμε ηρεμία, λογική και πειθαρχία, θα μας δώσει πίσω το ίδιο.

Αν πραγματικά θέλουμε να αναπτύξουμε γερά, υγιή και ισορροπημένα παιδιά, πρέπει σε κάποιο βαθμό να κάνουμε το ίδιο και με τους εαυτούς μας.

Τα παιδιά μπορούν και αυτά να μας διδάξουν.

 

mommyland.gr