Τουβλάκια: γιατί αποτελούν ιδανικό παιχνίδι για τα νήπια

0
920

Τα τουβλάκια –ξύλινα ή πλαστικά- είναι ίσως το πιο γνωστό παιδικό παιχνίδι και ένα από τα βασικά με τα οποία όλα τα νήπια ασχολούνται. Με τα τουβλάκια ένα παιδάκι στους πρώτους μήνες της ζωής του μπορεί αρχικά να περιεργάζεται το σχήμα του και να το συγκρίνει με άλλα αντικείμενα που βλέπει. Μπορεί ακόμη να αρχίσει να τα τοποθετεί με τρόπο ώστε να προσπαθεί κάτι να σχηματίσει ή να εκφράσει. Τα τουβλάκια είναι πέρα από διασκεδαστικά και ένα πολύ σωστό εκπαιδευτικό παιχνίδι.

Ένα παιδί περίπου 24 μηνών πιθανόν να μην είναι σε θέση να χτίσει ουρανοξύστες και γέφυρες με τα τουβλάκια. Παίζοντας όμως μαζί τους, αντιλαμβάνεται σιγά σιγά τα μεγέθη και τις ισορροπίες. Στον 3ο χρόνο όπου θα παίζει με τα τουβλάκια θα αρχίσει να ανακαλύπτει ότι βάζοντας για παράδειγμα δύο τετράγωνα τουβλάκια δίπλα δίπλα, δημιουργείς ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Θα αρχίσει δηλαδή να λειτουργεί με φαντασία και να κάνει τους πρώτους υπολογισμούς του. Από τον 4ο χρόνο και μετά οι κατασκευές που θα κάνει με τα τουβλάκια, θα είναι όλο και πιο σταθερές, όλο και πιο ευφάνταστες. Τα τουβλάκια σε αυτήν την ηλικία εισάγουν το νήπιο στις έννοιες της συμμετρίας και φυσικά της δομής και της οργάνωσης.

Τα τουβλάκια διαφέρουν από ηλικία σε ηλικία. Για παράδειγμα σε ένα βρέφος, όπου έχει αρχίσει να εκτοξεύει αντικείμενα ή να τα βάζει όλα στο στόμα, καλό είναι να αποφύγουμε τα ξύλινα τουβλάκια και να προτιμήσουμε τα λούτρινα ή κάποια από πολύ μαλακό υλικό. Έναν χρόνο μετά μπορούμε να δοκιμάσουμε τα πλαστικά και αργότερα όπου οι κακές συνήθειες θα είναι παρελθόν, δοκιμάζουμε και τα ξύλινα.

Στην αγορά κυκλοφορούν και τουβλάκια με αριθμούς και γράμματα. Είναι ένα υπέροχο εκπαιδευτικό παιχνίδι. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τους αριθμούς και τα γράμματα σε ένα παιδί παίζοντας…

mommy.gr