Βρεφικό μασάζ: και τώρα χαλαρώνουμε!Οι ευεργετικές του ιδιότητες !

0
1077

Το βρεφικό μασάζ είναι απόλαυση για τα μωρά, ακριβώς όπως είναι απόλαυση το μασάζ των ενηλίκων για εσάς. Οι ευεργετικές του ιδιότητες πολλές για το βρέφος, αν και μόνο αν γίνεται σωστά. Ξέρετε πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα, οι αρθρώσεις και το μυοσκελετικό σύστημα του μωρού σας. Γι’ αυτό και απαγορεύεται να κάνουμε μασάζ σε βρέφος μικρότερο των 3 μηνών. Από τους 3 μήνες και μετά, μπορείτε να δώσετε αυτήν την απόλαυση στο μωρό σας, βλέποντάς το να χαμογελάει, να ηρεμεί, να απολαμβάνει, να χαλαρώνει και -γιατί όχι;- να κοιμάται καλύτερα.

Πώς κάνουμε μασάζ σε ένα βρέφος:

-Το σωστό λάδι για το βρεφικό μασάζ είναι το ελαιόλαδοΜην δοκιμάσετε αιθέρια έλαια στο μωρό σας αν δεν είστε σίγουρη ότι δεν είναι αλλεργικό και είναι πολύ νωρίς για να το ξέρετε με βεβαιότητα. Μεγαλώνοντας –δηλαδή μετά τους 8 μήνες- μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια αιθέρια έλαια στο μασάζ του μωρού σας, αν το επιτρέψει ο παιδίατρός σας και αφού πρώτα του κάνετε ένα test βάζοντας μια σταγόνα αιθέριο έλαιο στον καρπό του. Αν εμφανίσει ερεθισμό τότε με τίποτα δεν θα πρέπει να συνεχίσετε το μασάζ με αυτό το αιθέριο έλαιο.

-Φροντίστε ώστε η θερμοκρασία του χώρου στον οποίο θα κάνετε μασάζ στο βρέφος, να είναι σταθερή και σωστή. Δεν θέλουμε ανοιχτά παράθυρα ή κρύο, αφού το βρέφος θα είναι γυμνό. Δεν θέλουμε δηλαδή να κρυώνει.

-Ξαπλώστε το μωράκι μπρούμυτα και φροντίστε τα χέρια σας να είναι ζεστά. Ξεκινήστε το μασάζ από το πάνω μέρος του κεφαλιού του με πολύ απαλές κινήσεις, σαν χάδια. Καλό είναι επίσης να μην έχετε μακριά νύχια. Στη συνέχεια κατεβείτε στον αυχένα με πολύ μεγάλη προσοχή και από εκεί στην πλάτη, στη μεσούλα, στα χεράκια και στα πόδια. Τέλος, γυρίστε το ανάσκελα και κάντε του ήπιες ασκήσεις με χεράκια ποδαράκια. Τους αρέσει πολύ. Αν δυσανασχετεί, δεν υπάρχει λόγος να συνεχίζετε. Σημαίνει ότι δεν το απολαμβάνει, οπότε καλό είναι να το σταματήσετε αμέσως.

Με ποιον τρόπο ωφελεί τα βρέφη το μασάζ;

-Το βρεφικό μασάζ ηρεμεί και ησυχάζει τα βρέφη με αποτέλεσμα να κοιμούνται καλύτερα, πιο ήρεμα και για περισσότερη χρονική διάρκεια. Μάλιστα, λέγεται πως το βρεφικό μασάζ καταστέλλει τις ορμόνες του άγχους. Ποιος είπε ότι τα βρέφη δεν αγχώνονται;

-Το βρεφικό μασάζ βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημαΔυναμώνει το μυϊκό σύστημα και κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα, οι ασκήσεις που κάνετε στο βρέφος όταν το γυρίζετε ανάσκελα, λειτουργούν σαν γυμναστική για το ίδιο.

-Με το βρεφικό μασάζ το βρέφος αυτοκαθορίζει τα όριά του. Μαθαίνει ποια είναι η υπόστασή του. Από πού ξεκινά το σώμα του και πού τελειώνει. Είναι πολύ σημαντική η σωματική αυτοεπίγνωση για ένα βρέφος. Γι’αυτό και από όταν ακόμα είναι νεογνά, πρέπει να τα χαϊδεύεται από το κεφαλάκι ως τις πατούσες για να αντιλαμβάνονται μέσα από το χάδι σας τα όριά τους και το σώμα τους.

-Τέλος, το βρεφικό μασάζ είναι μια από τις πιο σωστές λύσεις στους κολικούς που κάνουν τα βρέφη να υποφέρουν

mommy.gr