Ξεκινάει το νηπιαγωγείο; Ετοιμαστείτε με αυτή την checklist

0
828

Όταν ένα παιδί αρχίζει το νηπιαγωγείο, του συμβαίνουν πολλές αλλαγές, από μέλος μιας οικογένειας το παιδί γίνεται πλέον μέλος μιας ομάδας παιδιών της ίδιας ηλικίας. Τα υλικά, τα παιχνίδια και η προσοχή των ενηλίκων πρέπει τώρα να μοιράζονται σε περισσότερα παιδιά. Η σχολική εμπειρία του παιδιού θα επηρεαστεί και από τον τρόπο που θα αποδεχτεί το νέο ρόλο του.

Σχολικά σετ για το νηπιαγωγείο picprint.gr

Στο νηπιαγωγείο το παιδί θα συναντήσει άλλα παιδιά της ηλικίας του, που έχουν διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και ζουν σε διαφορετικά οικογενειακά περιβάλλοντα.

Το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος όπου τα παιδιά συναντούν ποικιλία ικανοτήτων, γλωσσών και πολιτισμών. Αυτές οι διαφορές αποτελούν ευκαιρίες, μέσα από τις οποίες τα παιδιά μαθαίνουν το ένα από το άλλο. Όλα μαζί θα αποτελέσουν μέλη μιας μικρής κοινότητας, όπου θα παίζουν και θα μαθαίνουν ταυτόχρονα.

1Πώς θα προετοιμαστεί ένα παιδί για το νηπιαγωγείο;

Μια καλή πρόταση για την προετοιμασία του παιδιού είναι να δημιουργήσουν οι γονείς ένα πρόγραμμα προετοιμασίας για τη μετάβασή του στο νηπιαγωγείο. Για παράδειγμα, θα πρέπει να προγραμματιστεί αρκετό καιρό πριν (3-4 εβδομάδες) η ώρα που θα κοιμάται και που θα ξυπνάει, ώστε να μπορεί να κοιμάται αρκετά και να εξοικειωθεί με το χειμερινό του πρόγραμμα.

Σχολικά σετ για το νηπιαγωγείο picprint.gr

2Χρειάζεται κάποιες ειδικές γνώσεις το παιδί για να πάει στο νηπιαγωγείο;

Οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις δεξιότητες που θεωρούν ότι θα πρέπει να αναπτύξει το παιδί πριν πάει στο νηπιαγωγείο. Καταρχήν δεν είναι ευδιάκριτες, ούτε υπάρχουν κάποιες που θεωρούνται απαραίτητες, αλλά ούτε οι γονείς έχουν τις επιστημονικές γνώσεις, ώστε να διαγνώσουν την επάρκειά τους. Εξάλλου δεν έχουν όλα τα παιδιά τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης. Το μαθησιακό περιβάλλον του νηπιαγωγείου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικό. Αντιθέτως είναι συνεργατικό και προσαρμοσμένο στους διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης των παιδιών.

Τι πρέπει να γνωρίζει ένα νηπιάκι; Τι πρέπει να κάνει καθημερινά;